SeDaRI HaKiKaT DuNia HaRi iNi

Make Money With cashCrate - Join me!!

Kehidupan adalah anugerah utama Ilahi. Anugerah khdupan ini memberi gambaran kebesaran-Nya buat kita semua. Anugerah ini wajib kita syukuri dan haragai. Internet adlh kemudahan buat umat manusia yg tdk kira umur, pangkat, agama, bangsa, Negara dan yg sewaktu dgnnya. Justeru itu, manfaatkanlah ia utk kesejahteraan diri kita dan umat sejagat. Sentiasalah kita beringat bhw apa shja yg kita lakukan akan dip't/jawabkan pda kemudian hari.


Gunakan sebaik-baiknya kurnia Allah swt kpd kita. Halalkan kegunaan akal. Hati dan lidah pda perkara yg bakal membawa kpd kecemerlangan diri kita samaada di dunia mahupun di akhirat. Kita hidup hanya sekali. Sekali ‘pergi’ tak akan ‘kembali’. Bak pepatah melayu,’buat baik berpada-pada dan buat jahat JANGAN sekali’. Kewujudan website ini dgn blog sbg wadah utk meningkatkan nilai diri. Bermatlamatkan penyatuan ummah dgn ciri-ciri kemurnian budi dan budaya. Walaupun dunia terus maju dgn teknologi, kita seharusnya terus mengekalkan akhlak dan jati diri insani.

Tuesday, July 27, 2010

5 Sebab Kemiskinan

Sabda Rasulullah SAW: “Lima pekara menyebabkan bencana kemiskinan yaitu:

1. Apabila suatu umat membinasakan perjajiannya, undang-undang, pastilah dikuasai oleh musuh-musuh mereka.

2. Apb mnusia tdak m'jalankn hukum sbgmna yg Allah turunkan, pastilah akn meluas kmskinan.

3. Apabila telah meluas perbuatan keji, pastilah akan meluas pembunuhan.

4. Apabila timbangan atau ukuran dikurangi, datanglah musim kelaparan dimana tanam-tanaman dan tidak menjadi bertahun-tahun.

5. Apabila zakat tidak dibayar, maka pastilah hujan tidak akan diturunkan Allah SWT.


(Riwayat Tabrani dari Ibnu Abbas)

No comments:

Post a Comment

Make Money With CashCrate